19. Januar - Gwen Hughes v Grand Hotelu Primus - Terme Ptuj

19.1.2008 Klub Gemina XIII.
Nastop Gwen Hughes v Klubu Gemina XIII. OB 19.00 URI
VSTOPNINA 15€
Gwen Hughes izvira z juga Amerike (Atlanta, zvezna država Georgia). Je pevka, ki prebija žanrsko glasbo. Jazz? Pop? Postmoderno melodično izražanje? Blues? Rock'n'roll? Funkijevski nizko-kalorični styling? Takoimenovana "Otrok ljubezni med Muddyjem Watersom in Peggy Lee", a še najbolje jo opiše izraz fusion artist – fuzija bluesa, rocka in jazza. "Temu pravimo 'rustic jazz,'" pravi Gwen. Večkratno okronana z nazivom najbolj priljubljene izvajalke jazza v Atlanti, spodbuja in izziva z vsakim nastopom.
Gwen je pravkar dokončala svojo četrto zgoščenko Instead of Light, ki je bila posneta v New Yorku s priznanim glasbenim producentom založbe Blue Note, Dannyjem Kopelsonom. Svojo novo glasbo bo predstavljala na evropski turneji 2006.
Gwenini prvi zgoščenki sta bili deležni velikega priznanja z nominacijo za Grammyja, prejela pa je tudi dve Merit Grammy nagradi. Njene pesmi lahko trenutno slišite tudi na spletu, na naslovu www.gwenhughes.com in preko virtualnih založb, kot sta iTunes in Rhapsody.
Njene glasbene stvaritve so poleg tega uporabili še v filmih We three Kings, Blood Ties in A Stolen Melody. Gwenina ameriška zasedba The Retro Jazz Kats nastopa dvestokrat letno s širokim repertoarjem, ki se razteza od Franka Sinatre do Led Zeppelinov. Gwen je jeseni 2004 prvič nastopila s člani zasedbe, ki jo vodi bobnar Tomi Purić. Skupaj so zablesteli na Jazz festivalu v Čakovcu in v svetovno znanem varaždinskem teatru Rogoz. Odličen odziv publike na teh nastopih je Gwenina značilna bosa stopala privabil tudi na slovenske odre poleti 2005.
Uvodna turneja jih je ponesla na nastope po celi državi. Z izjemno izvedbo so se izkazali na dvorišču ptujskega gradu, na peščeni plaži v Portorožu in na velikem finalu Rumene noči v Kopru, kjer je tritisočglava množica z Gwen v en glas prepevala "What a Wonderful World".
Poletna turneja julija 2006 je bila še uspešnejša in daljša, obsegala pa je tudi nastope po Italiji. Gwen je uspešno nastopila na največjih slovenskih festivalih (Lent v Mariboru, Carniola v Kranju, Festival Krka v Krki pri Ljubljani) in odkrila tudi Italijo (Muggia/Trst), kjer jo že vabijo nazaj za naslednje leto.
O vseh turnejah so tako v tisku kot po televiziji in v radijskih intervjujih obširno poročali domači, italijanski ter hrvaški mediji.
Spremljevalno skupino vodi bobnar Tomi Purić, ki nastopa in snema s številnimi slovenskimi in mednarodnimi pop, jazzovskimi in Latino zasedbami – pop zvezdnikom Janom Plestenjakom, jazzovskim mojstrom Dejanom Pečenkom, Big bandom slovenske vojske – sodeloval pa je tudi z bluesovsko legendo Lesom Getrexom (New Orleans, ZDA) ter z avantgardnim jazzovskim pevcem Milesom Griffithom (New York, ZDA). Je stalni član zabavne skupine H-band v oddaji nacionalne televizije »HriBar,« ki poteka v živo vsako soboto od oktobra do junija. Tomi je z Gwen sodeloval na dveh njenih turnejah, leta 2004 na Hrvaškem in 2005 v Sloveniji.
Poleg Tomija band sestavljajo še basist Giovanni Toffoloni (Italija – Steff Burns, Ocho Rios, Tony Scott; www.giovannitoffoloni.com), pianist Maasej Kovačevič (Hrvaška), kitarist Teo Collori (Slovenija) in gostje na saksofonu (za Slovenijo Klemen Kotar – glej www.klemenkotar.com, za Italijo Angelo Chiocca, itd.).
Rezervacije in informacije:
tel.: +386 (02) 74 94 500
fax.: +386 (02) 74 94 523

Ni komentarjev: